miercuri, 19 martie 2008

În România sunt multe galerii de fete



Gruparile de fete au aparut in spatiul mioritic in a doua jumatate a anilor ‘90. Incet-incet acestea si-au facut loc in peluze, castigand totodata respectul celorlati suporteri prin implicarea de care au dat dovada.
Primele grupari de fete din Romania au luat nastere in peluza Stelei (Bad Girls) si a Universitatii Craiova (Girls Craiova). Intre timp, acestea au disparut din mai multe motive. Bad Girls a activat inainte de 2000, fiind practic gruparea care a deschis drumul fetelor spre peluze. Factiunea s-a desfiintat in anul 1998, o data cu disparitia "Armatei Ultra". Girls Craiova s-a infiintat in 2002, afisand primul banner la meciul Universitatea Craiova-Steaua (2-0), din data de 16 martie 2002. Sustinatoarele "stiintei" s-au dizolvat peste alti patru ani. "Dupa patru ani de la formare, grupul GIRLS se desfiinteaza, cel putin in sensul oficial. Nu mai puteam prelungi o slaba organizare intr-un sezon prost pentru grup. Motivele sunt, din pacate, multiple: in primul rand, km distanta intre membre, cele mai multe (dar niciodata suficient de multe) fiind raspandite in alte centre universitare decat Craiova, asadar imposibilitatea unora de a se implica in multe actiuni si momente-cheie pentru grup si echipa sau chiar de a veni la anumite meciuri", se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul suporterilor "juvetilor" in aprilie 2006.
Cea mai de notorietate grupare de fete la ora actuala este cu siguranta Granata Girls, nelipsita de la meciurile Rapidului, fie acasa, fie in deplasare.
In 2007 numarul gruparilor de fete a explodat. In ianuarie a luat nastere in peluza timisoreana Banatica. "De fapt, totul porneste de la dragostea pentru oras, pentru oameni, pentru parinti, bunici, eroii de la la revolutie, romani, nemti, sarbi, bulgari, unguri, catedrala, domul, strazi iluminate, tramvaie trase de cai si... am uitat-o pe Nadia de mult. Am ajuns la varsta la care ma regasesc in ceva mai presus de orice fiinta umana, care si pentru mine si pentru el poarta acelasi nume: Poli Timisoara", ne-a spus Andreea S., una dintre cele care a pus bazele gruparii Banatica. Primul banner al fetelor de la Banatica a aparut in peluza pe data de 7 aprilie la meciul pe care Poli l-a castigat cu 1-0 pe teren propriu in fata Otelului Galati.
Finala Cupei Romaniei a fost un moment pe care Banatica l-a folosit la maxim pentru a demonstra ca merita locul ocupat in peluza. Pe langa bannerul devenit obisnuinta deja pe "Dan Paltinisanu", cele 10 fete au afisat si primul mesaj: "26 mai una" – in care cifra sase era stilizata in forma de trofeu. "Noi ne ghidam dupa codul ultra si incurajam echipa ca o grupare de baieti, avem steaguri, afisam mesaje, mergem in deplasari cu echipa, cantam la meciuri, sanctionam echipa cand e nevoie. Nu pretindem sa avem un regim special, dar cred ca brigazile consacrate ale baietilor au alte prioritati decat sa atace o grupare de fete", a mai mentionat Andreea, in varsta de 26 de ani.
Clujul pare cel mai bine reprezentat la acest capitol, ambele echipe din prima liga avand cate o grupare de fete. "U" Cluj se bucura de incurajarile celor de la Kamikaze Girls, in timp ce Ablaze sunt intotdeauna alaturi de CFR Cluj. Politehnica Iasi este sustinuta de catre Blue-White Ladies inca din mai 2006. Chiar daca nu au o istorie bogata, gruparile de fete au reusit sa creeze si legaturi, un exemplu fiind infratirea dintre Ablaze si Blue White Ladies.
Campioana Dinamo va fi sustinuta in dificilele confruntari pentru calificarea in premiera in grupele Ligii Campionilor si de Powerpuff Girls.
La Constanta, Farul este incurajata de South Girls. In prima faza se intitula Haos Gurlz. Insa din cauza jandarmilor care nu le-au lasat sa-si afiseze bannerele inscriptionate cu numele gruparii, pe motiv ca instiga la violenta, fetele au adoptat numele de acum: South Girls.
Sursa: Romania Libera - 2007

5 comentarii:

Anonim spunea...

foarte tare faza!
nu stiam ca exista asa ceva la noi!

tineti-o tot asa, fetelor!

Anonim spunea...

south girls farul e formata din cateva pustoaice de liceu, dar fariste si ultraseritze adevarate... respect

Anonim spunea...

we are everywhere...:))

Unknown spunea...

eu am fost cu pretena pe stadion - in afara de comenturile injurioase pe care le are fiecare suporter pe buze , atmosfera si scandarile i-au placut ...

Anonim spunea...

Foarte misto, nu stiam. Eu ma duc de fiecare data cand am ocazia. Ar trebui sa existe o asemenea campanie. Spor!